Aru Šah a konec času: Percy Jakson pro holky (minirecenze)


Autorka: Roshani Chokshi | Rok vydání: 2019 | Nakladatelství: Fragment  
Anotace:Dvanáctiletá Aru má ve zvyku nepatrně si přibarvovat pravdu. Možná si i trochu vymýšlet. No – vlastně svým spolužákům ve škole lže, jako když tiskne: o svých výletech po světě, o luxusním bydlení, o autě s řidičem, o exotických jídlech… Co jí taky zbývá, pokud chce před nimi obstát?  Ve skutečnosti žije v malém bytě přilepeném k muzeu indického umění a kultury, kde je její máma kurátorkou. Aru zná všechny exponáty jako vlastní boty, až na záhadnou a děsivou „prokletou“ lampu, kterou má přísně zakázáno rozsvěcet. Jenže když má příležitost se před spolužáky blýsknout… Samozřejmě neodolá. Kdo mohl tušit, jak nepředstavitelné a strašlivé věci se začnou dít?

Dvanáctiletá hrdinka Aru se už hodně krát dostala do problémů kvůli svým lžím. I když ne vždy se tak úplně jedná o lži, spíše přibarvenou pravdu aby udržela tempo se svými spolužáky. Jenže teď stojí před dalším problémem a aby dokázala svou nevinnu, ukáže spolužákům prastarou lampu. Má nakázáno nerozsvěcet ji, ale to přesně udělá. Aru svým nevinným činem probudila Spáče a ohrozila tak celý svět. Zároveň však zjišťuje, kým skutečně je. Je teď jen na ní, aby ho zastavila a zachránila svět. Rozhodně však na to nebude sama. Pomáhat ji bude její duchovní sestru a holub.

Aru Šah a konec světa je asi první middle-grade příběh, který jsem četla. Kniha je psaná v er-formě a vychází pod nově vzniklou značkou Ricka Riordana - autora Percyho Jacksona, která má za úkol seznámit mladé čtenáře s různými mytologiemi. Spisovatelka Roshani Chokshi představuje v Aru Šah indickou mytologii a hinduistické náboženství. Styl psaní je odlehčený a opravdu čtivý - těžko uvěřit, že kniha má skoro 400 stran. Nechybí ani humor. 

Co se děje týká, je poměrně jednoduchý. Autorka se často místy opakuje, ohledně dokazování toho, že Aru je opravdu tím, kým je. Najde se tady i pár viditelných výplňkových scén, které nutně neurazí. Autorka ne všechno vysvětluje, což už na škodu trochu je. Chybí bližší popis Bohů a legend, který bych osobně ocenila. Pro svůj žánr, ale nejspíše kniha pomyslnou kvótu splňuje.

Na internetu jsem narazila na zajímavé diskuze ohledně toho, že kniha je kopií již zmiňovaného Percyho Jacksona, k tomuhle se bohužel nemohu vyjádřit, protože jsem Percyho nečetla. Za mě se rozhodně jedná o vcelku originální a zábavný příběh, který bude bavit nejen mladší čtenáře. Osobně však hodnotím jako průměr. Věřím, že autorka se v sérii teprve rozepisuje.

Četli jste Aru Šah nebo Percyho Jacksona? Chystáte se?



Komentáře

Popular Posts