Na co nezapomínat při sledování poslední série GOT?


Varování!
Tento článek jsou pouze teorie a spekulace. Nemusíte se mnou naprosto souhlasit a budu moc ráda, když se se mnou v komentářích podělíte o svůj názor nebo o své doměnky a spekulace pro poslední řadu Game of Thrones. Následující řádky čtete jen na vlastní zodpovědnost - neobsahují sice spoilery, ale týkají se věcí ohledně vzniku seriálu, herců a knih.

Ke Hře o trůny existuje obrovské množství teorií. Některé jsou více šílené než jiné a myslím, že je zázrak, pokud jste fanouškem a ještě se k vám ani jedna nedonesla. Já například dva měsíce zpatky objevila čistě náhodou jednu naprosto bláznivou, přesto skvělou teorii o Malíčkovi - připojuji tedy rovnou i odkaz na YouTube. Zkráceně řečeno, tahle teorie s názvem "Littlefinger is a Protagonist" poukazuje na to, že Malíčkova role v seriálu měla větší úděl než se na první pohled mohlo zdát. Vše je podloženo citováním samotného George R. R. Martina, cituje se však i samotný herecký představitel postavy - Aidan Gillen, odkazuje se na knihy, proroctví, zpomaluje se audio i video posledních scén postavy,... Co naplat, že jsou ty citace vytržené z kontextu, pokud by tohle byla pravda bylo by to jedno velké WOW. Musím však souhlasit s jedním fanouškem, který na teorii reagoval slovy: "Nemyslím si, že to mají tvůrci až tak promyšlené."



V tomhle článku vám však nechci předkládat podobně komplikované a složité teorie. Pouze doměnky, které u mě vyvstali z toho velkého množství informací - rozhovorů a fotek o natáčení poslední série a z rozboru knih a historie Západozemí. Celkem tedy poukážu na 3 věci, které mě nenechali chladnou a myslím, že ukrývají indicie pro možné zvraty finální série velkého seriálu, který vznikl na základě několika tlustých knížek série, která snad jednou bude dokončena. Není to nic závratně nového a možná jste to už vydedukovali sami.

1. Daenerys prohraje nebo se dočkáme opravdu Velkého ohně.


Minulý rok v září si Emilia Clarke,  představitelka Dany, ostříhala vlasy na krátko. Taky si je odbarvila. Můžeme to sice jen tak přejít, ale pokud se nepletu, v knihách Daenerys přijde o vlasy v ohni. Což se v seriálu doposud nikdy při jejích "procházkách v ohni" nestalo. Na toto téma existuje hromada diskuzí a článku (odkaz na jeden takový zde). Pokud to však jen tak nepřejdeme a zamyslíme se o možném spojení změny image herečky a seriálu, já osobně došla k následujícím rozuzlením:
a) Daenerys při jedné z "procházek ohněm" přijde opravdu o vlasy, které ji shoří. Proč by ji tedy tentokrát měly shořet? Dobrá otázka. Kdo ví o jak velký oheň půjde a zda to bude stejný oheň, jakým procházela doposud. Přeci jen, máme tady teď i ten ledový a ještě nevíme, jak moc jsou proti němu Dany a její živí draci odolní.
b) Dany prohraje. Fatálně. Přesto ale živí zvítězí nad mrtvími. Ona, ale zažije osobní prohru - je to opět jen o spekulacích, co přesně bude prohra zahrnovat - draky? Jona Snowa? Železný trůn?
Víme, že Dany je Kahlasee a vede téměř všechny Dothraki. Ti mají prazvláštní zvyk. Pokud jsou poraženi, ostřihají si vlasy. No, v posledních měsících padlo hned několik narážek na to, že Daenerysin cop je podobný tomu Dothrackému - nestříhá si vlasy a spolu s úspěchy nabírá cop na složitosti spletených částí. Od toho se teď sice trochu upustilo, ale špatná spekulace tohle rozhodně nezní... Popravdě jedna z mých hodně oblíbených. 

2. Historie se bude opakovat a Jon bude mít ještě jednou štěstí


Seriálový web edna.cz přeložil jeden z rozhovorů, které poskytl Vladimír Furdík, představitel Nočního krále. Mě osobně zaujaly hlavně poslední dvě otázky viz screen výše. Poměrně dlouho jsem žila v tom, že vlastně nevíme, o co přesně nočnímu králi jde, ale Furdík odhalil, že NK chce někoho zabít a divákům v průběhu poslední řady dojde koho přesně má na mušce. Zároveň však čistě z vlastní iniciativy začal mluvit o údálostech z  epizody Hardhome a legendárnímu pozvednutí rukou. Slibuje, že se to bude opakovat a bude to mnohem silnějsí. A jaká je jeho nejoblíbenější scéna s NK? Té se prý teprve dočkáme...
Co si z toho tedy fanoušci mají asi vzít? 
a) NK chce někoho konkrétního zabít (a až ten moment nastane, mohl by se teoreticky zastavit). Ne, že bych mu chtěla moc fandit, ale myslím, že je tady malá šance, že Furdíkova oblíbená scéna s NK je ta, kdy svůj cíl zabije... A koho, že chce zabít? Své vlastní teorie mám už dlouho, možná tak od 6. série. Takže tohle je jen přilévání do ohně. Nevěřím, že se jedná čistě a jen o zabití Brana.
b) Pokud vezmeme doslovně, že "dojde k podobné chvíli" - berme to tedy tak, že se na sebe podobně budou NK a Jon koukat a pak dojde k podobnému pozvednutí rukou. Jon tak očividně bude při jednom z dalších masakrů ušetřen. Vsadila bych na třetí epizodu, kdy má údajně dojít k bitvě o Zimohrad. Ale kdo by tohle nečekal, pokud sleduje informace a spoilery ohlédně natáčení.

3. Poruší Zlatá společnost poprvé své zásady?


O Zlaté společnosti se ve vztahu k 8. sérii omílá hlavně to, že mezi její pevně danou zásadu patří, že nikdy neruší kontrakt. Jakmile si je jednou koupíte, bojují jen za vás. Je také známý fakt, že ke společnosti dříve patřil i Jorah Mormont. Pokud by se však přihlédlo ke knihám a historii světa George R. R. Martina, nesmíme zapomenout na dva důležité faktory:
a) Zlatá společnost byla založena Aegorem Řekou - legitimizovaným bastardem krále Aegona IV. Jedná se tedy o společnost, kterou založil rod Targaryenů. (zdroj) Mě osobně hodně zajímá zda to může mít potencionální dopad na současnou situaci.
b) V knihách si Zlatou společnost najmul Aegon VI. Targaryen. (zdroj)  Jeho charakter však v seriálu vůbec nevystupuje. Je tedy otázkou, zda se tvůrci seriálu budou této linky držet - resp. zda ji tvůrci poupraví a někdo převezme část knižní dějové linky této postavy nebo ji úplně vypustí. A taky vás dostalo, jak všichni vyšilovali, že ten chlápek od Zlaté společnosti v traileru je blonďák? Hodně jich teda bylo vykulenejch, že připomíná Jaimeho Lannistera z první série...

Mohla bych vám tady střílet další doměnky (a plané touhy jak by to mělo být) jen tak od boku. Jako například, že všichni tři draci umřou, ale poslední scéna nám ukáže, že existují další vejce, Bran se na konci záhadně vypaří (ne doslovně xD),  dočkáme se ještě jedné Daenerysiny vize (taky vám přijde funny, že tohle má Dany a Bran společné... hmmm.. teorie?),... atd. No myslím, že těch už je internet plný - i když svou poslední dedukcí jsem se k nim pěkně přiblížila :D

Jaká je vaše nejoblíbenější teorie ke GOT? A jaký máte názor na moje spekulace?



Komentáře

  1. Takže, Barčo... jsem úplně vedle :D
    Teda, slyšela jsem jen o tom blonďákovi na lodi, co připomíná Jamieho, jinak nic! :D
    Ta první teorie zní zajímavě. Vůbec jsem si nevšimla, že se Emilia ostříhala, takže nevím a už je to doba, co jsem viděla tu sérii s Dothraki, jejich zvyky, takže ten cop? Bylo by to vážně zajímavé!
    Díky tobě jsem viděla to video o Malíčkovi, a moc dobře víš, jak paf jsem z toho bylo! Jestli tahle teorie bude real, tak to bude fakt síla!
    Kdy že má být ta bitva o Zimohrad? Podle ukázky na druhý díl mi to připadalo jako právě v té druhé epce. :D Jako, já spát půjdu, takže uvidíme ráno! :D
    Mě se líbí ta tvoje teorie, kdy jde Noční král po dracích... jestli jsi pozorovala první epku pozorně, tak jak tam shořel ten kluk, vypadalo to jako znak Targerynů, a můj bratr si myslí, že jde po Daenerys. Ale já si myslím, že jde po dracích. :D
    Jestli se chystá zabít někoho konkretního, to nevím, ale je tam tolik výrazných postav, že si ani hádat netroufám. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hej, podle určitých (?neoficiálních?) informací se opravdu Gillen objevil na natáčení - jukni na třetí bod https://www.info.cz/hra-o-truny-trailer-spoiler-game-of-thrones Takže malá šance je :D Hale, v druhé epce má být jen příprava na bitvu. Samotná bitva o Zimohrad prý překoná rekord z LOTRa a bude se jednat o nejdelší kinematografickou bitvu - tedy údajně zabere celou jednu epizodu. Jsem mile překvapena, že si tuhle mojí teorii pamatuješ a pořád si za ní stojím :D Je pravda, že ta hořící scenérie opravdu připomínala znak Targaryenů.Už máš připravené svíčky? xD

      Vymazat

Okomentovat

Popular Posts