Srdcerváči: Sladké komiksové LGBT pohlazení (minirecenze)


Autorka: Alice Oseman | Rok vydání: 2019 | Nakladatelství: CooBoo 
Anotace: Grafický román o životě, lásce, a o všem, co se stane mezi tím. Charlie je nervák, přiznaný gay a přemýšlivý kluk, někdy možná až moc. Nick je zase veselý, měkkosrdcatý hráč ragby. Tihle dva se potkají na stejné škole a okamžitě se stanou přáteli, ale mohlo by z toho být i něco víc…?  Minulý rok nebyl pro Charlieho Springa dvakrát dobrý, ale aspoň ho už nikdo nešikanuje a má tak trochu přítele, i když je to občas protiva a chce se scházet jen tajně. Nick Nelson o Charliem něco slyšel – o jeho coming outu minulý rok a o pár měsících šikany. Ale nikdy neměl příležitost si s ním promluvit. Až do začátku ledna, kdy se Nick a Charlie potkají na jedné společné hodině. Rychle se z nich stanou přátelé a Charlie se do Nicka brzo hodně zakouká, i když ani nepomyslí na to, že by u něj snad mohl mít šanci. Ale láska dovede překvapit a občas na vás ty dobré věci čekají přímo za rohem…

Hlavní hrdina, přátelský a trochu zakřiknutý Charlie je na své škole jediný gay, který šel s barvou ven. Ze začátku to nebylo jednoduché, ale teď už Charlieho berou takového, jaký je. A díky náhodě se Charlie setkává s Nickem skrze studijní skupinu. Kluci si padnou do noty a začnou spolu kamarádit. Jenže jak už název a notace napovídá, Charlie začne k Nickovi cítit něco víc. Neodvažuje se však byť jen doufat, že by Nick jeho city ve stejném duchu mohl opětovat. Dál už nebudu prozrazovat.

Komiksy a grafické romány miluji. Je to pro mě vždy takové příjemné zpestření a vím, že Srdcerváči zažili v zahraničí obrovský boom. O to víc, že celý příběh je dostupný online a zdarma. Jméno autorky vám určitě nebude neznámé. U nás už jsme se dočkali v překladu její knihy Solitaire (2014, CooBoo). Tenhle příběh je specifický tím, že hlavní postavu zastává Tori, kterou můžeme znát jako vedlejší charakter právě ze Srdcerváčů.

Co se týká grafické stránky, jedná se o styl jednoduché kresby,
který ovšem autorka má v malíku a rozhodně nikoho neurazí. Naopak já jsem byla nadšená. Tento styl kresby mám moc ráda. Ilustrace jsou černobílé a jediné, co by se dalo vytknout je typografie - ručně dopsané textové bubliny mě iritovaly skrze neustále dopisující sílu tahu fixy. Ale to už je opravdu jen zbytečné rýpání a věřím, že to bude řešit jen málokdo.

Celý příběh je dosti jednoduchý a předvídatelný, ale tisíce čtenářů mu nakonec stejně podlehlo a já patřím mezi ně. Někdy je fajn, číst něco sladkého a jednoduchého, co má ten happy end zaručené. Knížku bych proto doporučila všem, kteří hledají odpočinkový grafický román s LGBT tématikou.  

Četli jste Srdcerváče? Nebo máte v plánu?
Doporučíte mi nějaký komiks?


Komentáře

Popular Posts