A oceán byl naší oblohou: Chce zabít legendu, ale sama se jí stane


Autor: Patrick Ness | Rok vydání: 2019 | Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Nový nádherně ilustrovaný román Patricka Nessa je variací na knihu Bílá velryba. Hlavní hrdinkou je velryba Bathsheba. Spolu s ostatními velrybami narazí na minci s iniciálami T. W. Vedoucí celého hejna Alexandra usoudí, že je tím nejobávanější lidský námořník a lovec Toby Wick vyzývá na souboj. Podle Bathsheby to ale není pravda. Toby Wick je přece pouze mýtus, legenda, kterou si velryby vymyslely. Je totiž nepředstavitelné, aby je nenávidění lidé mohli přemoci v boji. Ale toto není příběh o Toby Wickovi – toto je příběh o hněvu, nenávisti a naší potřebě bojovat až do úplného konce, když už nezbývá nic jiného než čest a smrt.

Jméno Patrick Ness je většině dnešních čtenářů už známé. Je jedno jestli jsme od něj něco četli nebo ne. Jeho knihy vždy vyčnívají a svým námětem zabírají hlavní příčku originálnosti na přehlceném knižním trhu. I já už jednou měla tu čest a to konkrétně u příběhu Volání netvora. Dovoluji si podotknout, že ještě dříve než byl u nás masově zpopularizován ku příležitosti propagování filmové adaptace a Nessovou návštevou Prahy.

"Jsme pyšní tvorové oceánu. Panujeme v něm, dobýváme ho, 
neexistuje jiný tvor, který by před námi dokázal utéct nebo se nám postavit... 
To my jsme oceán."

A oceán byl naší oblohou čtenáře zaujme na první dobrou svou nádhernou, přesto dosti pochmurnou, obálkou a ilustracemi. Někomu se možná ani nebude chtít věřit, že se jedná o dětskou knihu, ale jak říkám, Patrick Ness má svůj styl. Příběh není složitý, ale osobně si myslím, že zaujme spíše starší dospívající čtenáře nebo ty co už s autorem mají zkušenost.


Hlavní hrdinkou je tentokrát velryba jménem Batšeba, což je příjemná změna. Skrz ní nahlížíme na lidi a společnost a zároveň vidíme jak nás velryby vnímají a jakým způsobem myslí. Je třetí učednicí kapitánky Alexandry a jedna z mála velryb, která je lovcem. Spolu s ostatními loví lidi, stejně tak, jako oni lovili je.

"Protože Toby Wick je postava z pohádky..."

Příběh nabírá spád, když velryby narazí na minci s iniciály T. W. Batšeba se má najednou utkat s legendárním Tobym Wickem, protože tak praví proroctví. Batšeba má však pochyby. Na řadu přicházejí její spekulace, že Toby Wick je jen mýtus a že ne všechny věci musí hned značit, že se jedná o proroctví. Mate jí chování zajatce, protože tenhle konkrétní člověk působí úplně jinak. Batšeba však ví, co je její povinností. Musí následovat kapitánku až do konce, a to i za cenu, že ji to bude stát vlastní život.


Jako celek možná příběh může působit prostě, zachycuje však hluboké myšlenky a nutí k zamyšlení. Máme tady legendu a proroctví. Odvěký boj mezi velrybami a lidmi. Jen tentokrát není lovcem pouze člověk, ale i velryba přechází do ofenzívy. V tomto světě není místo na přátelství mezi oběma druhy. Přesto to není jen černobílé.

"Kdo ví, jaké ďábly bychom mohli vytvořit?"

A oceán byl naší oblohou je variací příběhu Bílá velryba. Teoreticky tak o knize můžeme mluvit jako o retellingu, i když tak kniha samotná nikde nebývá propagována. Autor si příběh poupravil k potřebě ztvárnění své geniální myšlenky. Rozhodně bych měla zmínit, že většina postav v téhle knize jsou velryby s poměrně složitými jmény na zapamatování a pamatování si byl snad jediný drobný problém, který jsem s knihou měla. Tahle kniha vám dá mnoho námětů na přemýšlení.


Člověk by měl všechno promyslet, aby se nestalo to nehorší možné. Taky se musí počítat s tím, že i když člověk udělá všechno správně, nemusí to dopadnout dobře. Tahle kniha vám nebude vyprávět příběh jen skrze slova, ale i skrze obrázky. Můžu ji doporučit všem, které zaujme ať už kvůli obálce, ilustracím nebo námětu.

Četli jste něco od Patricka Nesse? Jak se vám jeho knihy líbí?

Za poskytnutí knihy děkuji AlbatrosMedia. Knihu zakoupíte zde.

Komentáře

  1. Hm... takým tým hlbokým knihám, kde treba čítať medzi riadkami sa skôr vyhýbam. :D Ale Ness si ma získal svojimi inými dielami, tak možno dám aj tejto šancu.:)

    OdpovědětVymazat
  2. A já jsem si myslela, že to je opravdu přímý retelling na Bílou velrybu! Už ale ani nevím, kde jsem to četla. :D
    Já jsem po knize sáhla hlavně kvůli těm ilustracím, teď ji mám doma už asi měsíc, ale stále jsem se k ní nedostala. Nevím, kam dřív skočit. Plus váhám, mám doma ještě další knihy od autora, ale nevím, čím začít dřív. :D A tohle zní dosti podobě jako kdybych dala někomu Na obtíž jako první knihu od CoHo, takže nejspíš začnu Naslouchej noži.
    Omg, já se tak těším na film?! Ten bude epickej, jinej nepřipouštím. :D

    OdpovědětVymazat
  3. U Patricka Nesse je to pro mě buď láska nebo nenávist, neexistuje nic mezi tím :D Nejradši mám asi Volání netvora a miluju i Něco víc, naopak u mě propadlo My ostatní tu prostě žijem.
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Popular Posts