Tohle všechno je pravda: Na vše lze nahlížet z různých úhlů pohledu


Autorka: Lygia Day Peñaflor | Rok vydání: 2019 | Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Pravda vás šokuje! Miri se do knihy Spodní proudy zamilovala na první přečtení. Takže když s kamarády vyrazili na autogramiádu její autorky Fatimy Ro, vymysleli plán, jak se s ní spřátelit – i když to teď ostatní nechtějí přiznat. A pokud jde o Jonaha… za nic z toho přece Fatima nemůže. Soleil se sama chtěla stát spisovatelkou. Ve Fatimě našla spřízněnou duši, a navíc jí tak osud přihrál do cesty Jonaha! Teď ale nemůže uvěřit tomu, že se Fatimou nechala tak snadno zmanipulovat! Penny nikdy nebyla jen povrchní husička, jak si o ní ve škole mysleli. A zoufale toužila po tom, aby si toho všimla právě Fatima. Sdílet s ní všechno znamenalo příležitost. Nikdy ji nenapadlo, co se stane, až se všichni dozví Jonahovo tajemství. Opravdu je Fatima jen využila? Nebo jim dala novou šanci? Co z jejich přátelství vlastně byla pravda?


Tři nejlepší kamarádky - Miri, Soleil a Penny. Na první pohled prominentní detičky, které navštěvují soukromou školu a udávají trendy. "Influenceři" jsou dneska hodně skloňované slovo a umí divy na poli propagaci a reklamy. Pro knihu Spodní proudy od Fatimy Ro je to jedině dobře. Dívky jsou knihou posedlé a tak se není čemu divit, že se zúčastní i autogramiády. Do party přiberou Jonaha - tichého a tajemného nováčka, co právě nastoupil na jejich školu. A mají plán - na první pohled nevinný, který nemůže způsobit žádné škody. Nebo snad ano?

"Jak jsem řekla, většina lidí se na autogramiádách cpe dopředu.
Ale pro všechno na světě existujou alternativní strategie"

Při podepisování si celá parta stoupne až na konec řady, a doufají, že tak na ně Fatima zaručeně bude mít více času a oni ji zaujmou. Samozřejmě jim to vyjde a Fatima je pozve na uzavřené autorské čtení. Začnou spolu trávit volný čas a svěřují se jí. Svěřují se jí úplně se vším. Obzvláště dívky se snaží být jako ona. Vše se, ale rychle změní, jako mávnutím kouzelného proutku. Fatima najednou vydává novou knihu s názvem Rozhřešení Bradyho Stevensona a popisuje v ní to, co se stalo našim hlavním hrdinům do nejmenších detailů, i když to bylo tajemství. Jak to tedy je? Opravdu je Fatima jen využila, jak je to na první pohled zřejmé? Co je vůbec pravda, když každý vypráví ten příběh jinak?


Tahle kniha krásně podtrhuje to, jak bychom měli být opatrní s tím komu a co svěřujeme. Připomíná, že ne všichni jsou "dobráci" a mají jen čisté úmysly. I když je někdo známou osobnosti, automaticky to neznamená, že ho známe. Mě osobně se tohle téma dotklo. Věřím, že kniha na čtenáře zapůsobí a nabídne mu originální příběh s neotřelým tématem v YA žánru.

"Nemůžete objímat lva a potom se vztekat, když vás kousne."

Obsahově je kniha zpracovaná jako směs rozhovorů, které poskytly Miri, Soleil a Penny různým médiím. Najdeme zde však i úryvky z Rozhřešení Bradyho Stevensona, zápisky ze Soleiliina deníku, e-maily a chatové/esemeskové konverzace. Kniha je tedy zpracovaná ve stylu populárního Illuminae a čte se díky tomu rychle. Zvolení téhle formy vyprávění dodává příběhu jiný rozměr a zápletka díky tomu funguje.


Hlouběji se rozebírá psychologická stránka. Při čtení jsem se nemohla odtrhnout a přemýšlela nad různými, mnohdy až filozofickými otázkami, které nelze přímo zodpovědět. Nebo spíše zodpovědět jednoduše a správně. Při čtení postupně skládáte jednotlivé odhalené informace jako puzzle, dokud před vámi není celý obraz a ani tehdy si nejste plně jistí.

"Jen jsem tě proklínala. Stránku po stránce,  týden po týdnu...
Kdysi jsem byla veselá holka..."

Vše je postaveno na postavách a jejich charakteru, chování a rozhodnutích. Postavy se v průběhu neustále vyvíjejí, překvapují a podobně jako u knihy Tři temné koruny je jen na čtenáři, kterou hrdinku si oblíbí. Lze čistě nahlížet na Fatimu Ro jako manipulátorku, nebo za jejím nešťastným počinem najdeme dobrý úmysl? Je Miri jen zmanipulovaná nebo je tohle její pravá tvář? O co Soleil opravdu jde? Opravdu je Penny jen prominentní děcko? A Jonah se svým tajemstvím? V knize vystupuje hromada vedlejších postav, ale dá se v nich celkem bez problémů orientovat.


Víte, že moc často v recenzích tady na blogu nedávám konkrétní bodová/procentuální hodnocení, ale tohle je jedna z mála knih u které to udělám. - Doufám, že to na něco poukáže. Kdyby to bylo jen o hvězdičkách, dám pět z pěti. Procentuálně? 85%. A proč ne sto, ptáte se? Kniha přeci jen obsahuje nějaké to klišé. Záleží na vás, jak moc vás budou iritovat, nebo nikoliv. Faktorem v hodnocení je i předvídatelnost. - Pozorný čtenář odhadne zápletku. Na druhou stranu, mě se tohle u knih stává častěji něž bych chtěla... Varuji, že konec téhle knihy vás možná bude iritovat, ale lepší by za mě být nemohl.

"Proto jsem chtěl, abyste vyprávěla tu část příběhu, kterou nikdo nezná."

Každé přátelství má své výhody a nevýhody. Některá trvají celý život a některá jsou odsouzená k zániku. Někdy přátelství není opravdové. Tahle knížka si rozhodně zaslouží pozornost. Je jedno jestli po ní sáhnete kvůli povedené české obálce, zajímavě provedená ořízce a nebo poutavé anotaci. Důležité je, abyste téhle knize šanci dali. Není sice masově propagovaná a všude vychvalovaná, no myslím, že to nutně ty dobré příběhy být nemusí...

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Míše a AlbatrosMedia. Knihu zakoupíte zde.

Četli jste Tohle všechno je pravda? A cpete se na autogramiádách dopředu?







Komentáře

  1. Knihu si dávám do seznamu " chci si koupit", je to hodně zajímavé a já filozofii mám ráda.. chci vědět co tím autorka vždy chtěla říct a nebo na co poukazuje!

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
  2. Vím, že ses mi o knize zmiňovala, ale páni, nečekala jsem, že se ti až takhle bude líbit! :D
    Někde jsem slyšela, že je to young adult thriller, kterým se já od zkušenosti s knihou Jeden z nás lže, vyhýbám, ale tedy, pěkně jsi mě na knihu nalákala. :D
    Asi mi ji budeš muset půjčit až ti vrátím Temnotu. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Další kniha na kterou si brousím zuby! :D Původně jsem si ji chtěla pořídit jako e-knihu, ale ta ořízka?! Tu musím mít ve své knihovně! :)) Tak snad si ještě tento rok najdu čas a přečtu si ji. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Naprosto souhlasím, tohle je skvělá kniha a zaslouží si víc pozornosti!
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja nie som z knihy až tak nadšená. Nápad dobrý, štýl písania úžasný, ale celkový dojem som mala celkom zvláštny.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Popular Posts