Krutý princ: Vydobude Jude trůn pro svého favorita a nebo se stane loutkou?



Anotace: Vítejte ve světě, kterému vládnou nelítostné víly! První díl napínavé fantasy série. Jude bylo sedm, když jí zabili rodiče a unesli spolu se sestrami na proradný dvůr víl. O deset let později ale netouží Jude po ničem jiném než patřit mezi víly. A to i přes to, že je smrtelná. Většina víl lidmi pohrdá a nejvíce podlý princ Cardan. Aby Jude získala vysněné místo u dvora, musí se princi postavit. Zaplete se však do intrik, a když hrozí, že násilí zničí slavný dvůr, rozhodne se pro pochybné spojenectví, které ji může stát život.
Knižním světem před pár roky otřásla Sarah J. Maas a její víly. Bylo tedy asi jen otázkou času, kdy se někdo také odhodlá a pokusí se vyrovnat vílí královně Maas. Holly Black je americká spisovatelka, která se proslavila především svou sérií Kronika rodu Spiderwicků či sérií Magisterium, kterou píše dohromady s Cassandrou Clare - autorkou několika sérií a knih ze světa lovců stínů. Pro mě to bylo první setkání s tvorbou Holly Black a věřím, že zdaleka ne poslední. Už teď mám na doporučení objednanou její knihu Nejtemnější část lesa.

"Protože jsi jako příběh, který se teprve stane."


Popravdě, kdybych si knihu měla koupit jen na základě anotace, asi bych nad tím ani neuvažovala a sáhla po jiném titulu. "Shrnující" úryvek, který má nalákat, nese příslib romantického příběhu ve stylu "co se škádlívá, to se rádo mívá". Pokud někdo očekává romantiku, tvrdě narazí. Kruťas je příběh plný intrik s minimem romantiky, který ukazuje krutost, povrchnost a sebezahleděnost na první pohled pohádkových víl.


"Země víl může být krásná, ale její krása je jako mršina zlatého jelena,
 v jehož útrobách se hemží červi a co nevidět se vyřinou z těla ven."
...
"V noci to vypadá, jako by byl jejich svět plný padlých hvězd."

Některé mají rohy, jiné ocasy či křídla nebo zelenou pleť. Milují překvapení a hádanky. Fascinuje je schopnost smrtelníků lhát, protože oni lhát nemohou. Spřádají intriky jako pavučinky a jakmile se kořist chytí, ze svých spárů ji už nepustí. Jejich ovoce ošálí lidské smysly a nekončící tanec pěje smrtelníkům jistou smrt. Takové jsou víly Elfhamu, kterému vládne nejvyšší vílí král Eldred, a který je tvořen vazaly Temného dvora, dobrými vílami Strážkyněmi soumraku a divokými vílami Nesmělého lidu. Těšit se můžete ale i na gobliny, skřety, skřítky, světlušky a další bájná stvoření.



Bylo nebylo, jedna smrtelnice se ocitla v, na první pohled pohádkové, říši víl, kde existovala magie a člověku se mohla splnit i ta nejtajnější přání. Lidská žena se zamilovala do vílího válečníka, povila mu holčičku jenže kouzlo zamilovanosti brzy vyprchalo a na povrch vyplula prohnilost jeho druhu. Nešťastná a zrazená byla připravena strávit zbytek svých smrtelných dnů v područí říše, která jejím druhem opovrhovala. Jenže, jak už to tak bývá, znovu se zamilovala. Byl to člověk - kovář pouhý. Láska jí dala sílu a tak spolu utekli. Milovanou dcerku, napůl vílu a napůl člověka, vzala do říše smrtelníků sebou.

"Neskončí to dobře, ale nebudu stát v cestě tvému štěstí. 
Nebudu stát v cestě ani tvé vlastní záhubě."
...
"Nikdy je jako navždy."

Zní to jako happy end, jenže opravdový konec příběhu tohohle zamilovaného páru nemá se šťastnými konci nic společného. Jeho konec je začátkem knihy, příběhu, který známe pod názvem Krutý princ. Tuhle "snovou pohádku" zakončil masakr. Vílí válečník po letech pátrání nakonec našel svou lidskou družku a za její zradu ji a jejímu lidskému muži vzal život. Ušetřena zůstala však tři osiřelá děvčátka. Napůl víla a napůl člověk Vivienne a její dvě smrtelné sestry, dvojčata Taryn a Jude. 



A tak na scénu přichází hlavní hrdinka knihy - smrtelná Jude, která je odhodlaná vydobýt si své místo ve světě nelítostných víl. Zatímco její zrcadlový odraz, sestra Taryn, hledá vhodného ženicha, Jude se snaží vstoupit do jednoho z královských kruhů jako bojovník. Vše by se ji dařilo nebýt Madoca, muže, který ji vychoval a který zabil její rodiče. Ten žádá, aby Jude počkala dokud nebude korunován nový král. Současný nejvyšší král je už stár a chystá se na věčný odpočinek. Jenže kdo z jeho potomků dosedne na trůn, aby mohl vládnout několik desítek, ne-li stoveky let vílí říši? 


"Nemá smysl bojovat, když nemáš v úmyslu vyhrát."
...
"Ten kdo má vliv na krále, má vliv na celé království."

Víly nemají pravidlo prvorozeného. Na trůn dosedne ten, který si získá otcovi sympatie a důvěru. Někteří o trůn stojí a nebojí se jít i přes mrtvoly za svým cílem. Někteří naopak po moci a hlavně zodpovědnosti netouží. Dosednout může jen jeden a nebyla by to tak zajímavá kniha, kdyby se čirou náhodou Jude do intrik o trůn nezamotala. Konec konců, má jednu velkou výhodu - může lhát... Budou to její pavučiny intrik, do kterých lapí svou kořist a vydobude trůn pro svého favorita a nebo se stane loutkou, za jejíž provázky tahá znuděná krutá víla, která se touží pobavit?



A jakou roli v tomhle všem hraje, v anotaci zmiňovaný, princ Cardan? Cardan je jeden ze synů nejvyššího krále. Jeho ambice na trůn jsou minimální. Touží po životě v ústraní, které by mohl prohýřit s bezedným soudkem vílího vína, zlatým prachem (vílí drogou) a přáteli. Avšak jeho zlomyslnost a důvtip se s přehledem vyrovnají její schopnosti lhát. "Víla nemusí lhát, aby někoho oklamala." On a Jude se nemohou vystát. Jude je terčem jeho rozmařilosti a zvrhlých hrátek jeho zhýralých přátel. Hra na kočku a myš, která se pomalu a jistě začíná vymykat kontrole a na jejímž konci by někdo mohl přijít o život.

"Uznávám, že jsi měla pravdu. Uznávám, že jsem netušil, čeho všeho jsi schopna."
...
"Musela ses stát někým jiným a dokázala jsi to. 
Když se na tebe podívám, ani nevím, jestli bys uměla být ještě člověkem."

Jejich osudy jsou provázané způsobem, který byste nečekali. Na pozadí tohohle příběhu je ještě jeden, který musí být odhalen a odvyprávěn. Možná neznáme všechny hráče, kteří se účastní vražedné šarády ve hře intrik o získání trůnu. Co všechno budou muset postavy této knihy obětovat aby na konci zůstali naživu oni i jejich milovaní a svět, který znají se neproměnil v živoucí noční můru? Bude se minulost opakovat? Nebo se musí opakovat?


Nedokážu říct, jestli si některou z postav zamilujete. Nechci slibovat, že na konci nebudete mít zlomené srdce ani, že z šoku nemrštíte knihou do rohu místnosti. Připravte se na vraždy, trávení, zrady, zlomené srdce, večírky prohýřené tancem, trochu nahoty, hromadu intrik, strategie jak získat trůn a příběh, který možná nese prvky jiných populárních YA fantasy knih, ale který zdaleka neztrácí na kouzle a svou pevnou fanouškovskou základnu si ve světě již vydobyl. Nevěřte kladným postavám, možná se právě ony dopustí těch největších zrad. Nevěřte záporným, že za jejich hroznými činy není dobrý úmysl. Dostat se na scestí nebylo zatím v žádné YA knize snadnější. Můžu vám slíbit jedině to, že celkový příběh, který Holly Black ve své knize odvyprávěla, neshrne žádná recenze. Ne bez spoilerů.

"Udělal jsi ze mě příběh..."

Knihu doporučuji všem, kterým učarovaly příběhy jako Kronika rodu Spiderwicků, Letopisy rodu Shannara, Maleficent, Nástroje smrti či Hra o trůny. Kniha se nevyhne porovnávání se slavnou vílí sérii ACOTAR od mé milované Sarah J. Maas, čehož jsem si vědoma. A co na to říkám? Obě knihy jsou kvalitní, obě nabízejí zcela odlišné světy a příběhy. Pokud hledáte hlavně romantiku, sáhněte po Dvoru. Pokud sáhnete po Krutém princi, neočekávejte romantiku jako hlavní předmět příběhu. Někdo by také mohl polemizovat, zda se nejedná o pomyslný retelling Alenky v říši divů? Lewisova Alenka tam svou roli má, ale jakou? To si budete muset zjistit sami.

Četli jste Krutého prince? Nebo se chystáte?









Komentáře

Popular Posts