Amulet 1&2: S velkou mocí přichází i velká zodpovědnost


Anotace: Po rodinné tragédii se Emily, Navin a jejich maminka stěhují do tajemného domu po pradědečkovi. Hned první noc unesou maminku chapadlovitá stvoření a sourozenci jsou vtažení do skrytého světa, kde existují nadpřirozená stvoření i mluvící zvířata, létající lodě i roboti, chodící domy i temní elfové. A kde naštěstí čekají noví přátelé a hrdinové. Aby toho nebylo málo, Emily se stává nositelkou mocného amuletu, který jí může propůjčit velkou sílu a usnadnit její cestu. Ale za jakou cenu? Velkolepá fantasy sága se stala fenoménem a základním kamenem komiksové tvorby pro děti a mládež. 
Čerpá ze všeho, co měl její autor sám jako mladý nejraději – Star Wars, Pán prstenů, Alenka v říší divů nebo série o Harrym Potterovi, jejíž americkou edici k 15. výročí Kibuishi ilustroval.



Japonský kreslíř Kazu Kibuishi vytvořil originální svět plný robotů, zlých elfů a lidí, kteří se pomalu ale jistě mění ve zvířata. Hlavním motivem je rodina - pouto mezi dítětem a matkou a lidi, na které na své cestě životem narazíme a kteří se naší rodinou stanou.
Hlavní hrdinka Emily přichází hned na začátku, v první knize s názvem Paní Kamene, o svého tatínka při tragické dopravní nehodě. Zůstává tak sama se svou milovanou maminkou a mladším bratrem Navinem. Jak už to tak někdy bývá, rodina se ocitne bez člena rodiny ve finanční tísni a musí opustit svůj stávající domov. Ocitáme se tak ve starém domě na samotě, který patří už dlouhá léta jejich rodině z maminčiny strany.

Matka hlavní hrdinky je velice optimistická a nezalekne se vrstev prachu či vrzajících ztrouchnivělých podlah. Svůj pozitivní pohled na svět velice snadno přenáší i na své děti. Jenže starý dům skrývá své tajemství v podobě tajemného amuletu - rodinného dědictví a prokletí v jednom. Jejich předek, který dům před lety obýval, jednoho dne záhadně zmizel a amulet ukryl ve své knihovně právě pro Emily - věřil, že to ona je jedinou naději pro skrytý svět.

Amuletů dříve bylo více, ale jejich majitelé podlehli temné straně síly, která z nich vycházela. Stali se z nich příšery z nichž některé ještě stále obývají skrytý svět, který čeká právě na Emily, aby ho zachránila. Než se čtenář naděje maminka je unesena záhadnou příšerou - napůl zvířetem a napůl robotem, které svou podobou připomíná něco mezi pavoukem a chobotnicí. Hlas, který vychází s amuletu, dává Emily rady jaké kroky učinit aby zachránila svou matku. Síla amuletu ji také přislíbí, že pokud se naučí pracovat s energií, jednoho dne by možná mohla zachránit i milované, které ztratila v minulosti.

Nový fantasy svět skrývá nejedno tajemství a Emily se svým
bratrem podnikají nutné kroky k záchraně své matky. Po cestě potkávají přátelské roboty a růžového králíčka Miskita, jehož poselstvím je pomoc Emily v jejích začátcích jakožto paní kamene. V patách jim je však zlověstný syn elfího krále, jednoho z nejobávanějších padouchů tohohle příběhu. Pokud se totiž Emily nepoddá temné straně síly z amuletu, představuje velké nebezpečí pro ty, kteří tak v minulosti učinili.

Pokud jste fandové Pána prstenů, Star Wars, Alenky v říši divů a není vám cizí fenomén japonské mangy a anime, tenhle komiks je rozhodně jako dělaný pro vás. Potěší jak mladší čtenáře, tak i ty starší. Jednoduchou kresbu občas proloží zcela propracovaný obraz digitální malby, nad kterým se milovník grafiky pozastaví a bude zkoumat detaily a obdivovat autorovu práci.

Děj nevázne a Emiliino putování je proloženo vždy nějakou pořádnou akcí, nejčastěji v podobě souboje. Postavy jsou v celku originálně zpracované a pro čtenáře budou hlavně atraktivní kvůli auře tajemství, která je obklopuje. Pevná vazba a kvalitní papír s větší gramáží zaručí čtenáři kvalitní čtecí zážitek.

Jsem velice mile překvapena ze svého prvního setkání s Kibuishiovou tvorbou a už nedočkavě vyhlížím pokračování. První dva díly hodnotím plným počtem hvězdiček a chci poděkovat nakladatelství Paseka, za to, že obohacuje český trh krásnými komiksovými poklady. Rovněž moc děkuji za poskytnutí prvních dvou knih.


Komentáře

Popular Posts