Teorie k sérii Naslouchač: Kdo je autorem nápisů?


Hned na začátek bych chtěla objasnit, že tento článek budu upravovat ve světle svých nových myšlenek, nápadů a teorií. Pokud jste nečetli Faju - druhý díl Naslouchače, pokračujete ve čtení na vlastní nebezpečí. Jedná se pouze a čistě o teorii - jinými slovy, vše může být úplně jinak, ale možná jsem se trefila, kdo ví? 
Pojďme si tedy na chvilku zapolemizovat o jedné ze záhad naši oblíbené série.

Nejednoho čtenáře při čtení Faji, napadla otázka kdo je onen záhadný mladý muž, který zanechal v několika prvních městech krvavý nápis "Jeho jméno vládne". Nejedná se však o jedinou otázku, která při čtení vyvstane. Další záhadou je například Elizabeth Podfortová - Je stále naživu? Co přesně v Duvalském pohoří objevila? A co její syn? Nejeden člověk si pak pomyslně spojí dvě a dvě dohromady, jenže je opravdu autorkou vytvořená záhada tak předvídatelná a jedná se o syna Podfortové?

Záhadný maskovaný muž, který zanechává nápisy psané krví naslouchače. Co o něm víme?

Tento muž nemá problémy proklouznout strážím a dostat se i do těch nejstřeženějších měst a pak z nich zase hladce a bez povšimnutí odejít. Existuje dost dobrá možnost, že je opravdu tak schopný a má štěstí, protože strážní v Duvalském pohoří nejsou zrovna no... Utekla jim i samotná Illan a to moc zkušeností nemá. Vlastně žádné. Má jen tajemství, které může mít ovšem dost dobře i pisálek vzkazu.

Položme si otázku: Kdo nemá problém přicházet a odcházet z měst hlavní branou, aniž by byl jakkoliv podezříván? Kromě petadvacítky, samozřejmě. Jsou tu lidé, kteří budou vždy podezřívaní až jako poslední, lidé o kterých si nemyslíte, že by vás zradili, můžou ale i překvapit - fajové, jejich rodiny a vojáci. Podezřívali byste někoho takového? Takže, co když byla spisovatelka o něco důmyslnější co se týká identity našeho pana Záhadného.

Kdo je tedy autorem nápisů?

Pokud jste fanoušky této série, jistě se vám teď zapalují mozkové buňky a listujete zuřivě první knihou. Odpověď na mou teorii najdete hned v jedné z prvních kapitol. Muž, o kterém se zatím jen mluvilo, ale který na scénu zatím nepřišel. Ne oficiálně. Ano, mám na mysli Odona - syna současného Amarijského faji a jeho desáté ženy, který prošel vojenským výcvikem. Nejstaršího bratra Illan, který se od sklenářské části své rodiny odcizil a o jehož výskytu nemáme žádné informace.

Je tu mnoho pro a proti. Jenže kolikrát už jsme jednu z důležitých dějových postav potkali už na začátku příběhu? Mnohokrát. A nebylo by to pro zápletku Naslouchače zase o něco zajímavější? 

Pojďme se však podívat na zoubek faktům které mou teorii mohou snadno vyvrátit...

Nápisy jsou psány krví naslouchače. Pisatelovou krví? Pokud se jedná o krev jedné a té stejné osoby, nevidím problém v tom, proč by krev nemohla být jeho. Jenže, jak prozradil první pobočník, krev testovali a nepatří žádnému "registrovanému" naslouchači. Takže komu patří? Zřejmě někomu u koho nebyl dar zaznamenán. 

Jablko nepadá daleko od stromu. Illan je nadaná a i když její dva zdeformovaní bratři nezískali dar, neznamená to, že ani ten nejstarší, po tělesné stránce stejně dokonalý, Odon. Je možné aby byl Odon naslouchačem?

Za předpokladu, že je pisatelem Odon, nemůže být kapitánovým vyzyvatelem, ten sice prozradil, že je z Amárie, avšak synem prodejce koní. Tady nastává jedna z největších překážek mé teorie. Vyzyvatel mohl lhát a taky mohl mít na mysli muže, který ho vychovával - protože Odon byl dán do jiné rodiny na výchovu. Avšak, vyzyvatel mohl mluvit pravdu a za tohoto předpokladu se buď nejedná o Odona a nebo se jedná o dva odlišné muže - pisatele a vyzyvatele.

Ani Odon ani syn Podfortové?

Existuje také možnost, že záhadný muž do měst necestoval ani hlavním branami, ale využíval dejme tomu tajné sklenařské tunely. Mohlo by to objasnit otázku, "jakého" naslouchače měl na mysli gurů Elmar, když okrajově zmínil důvěryhodného naslouchače, který jako jeden z mála vyvolených zná cesty pod Amárií. Jenže tím pádem by Elmar teoreticky znal i autora vzkazu (teoreticky by se stále mohlo jednat o Odona), což by vyvolalo hromadu dalších otázek, ale poskytlo i odpověď na to, jak záhadný pisatel došel k významu a poselství věty Jeho jméno vládne. 

Illan by nejspíše poznala jméno svého bratra na listině těch, kteří střežili tajemství Karimovi hrobky, poznala by i jméno syna Elizabeth, za předpokladu, že si nechal matčino příjmení. Nicméně, proč by nedůvěřiví sklenaři měli věřit cizímu člověku, jehož matka byla z nížin a způsobila jim tolik bolesti? Konec konců, mistr věděl kdo je Elizabeth, když mu jí Illan zmínila.

Cestu skrz Otorten, za tajemnými bytostmi najde jen naslouchač a pokud by byl Elizabetin syn naslouchačem a autorem nápisů, znamenalo by to, že jeho otcem musel být sklenař. Vyzyvatelův otec byl dle jeho slov prodejce koní, což by vylučovalo možnost, že vyzyvatelem je její syn, protože aby mohl být naslouchačem minimálně jeden z jeho rodiců by musel být sklenař. Jediní kdo má podbné uskupení krve jako naslouchači a koho příšery na Otortonu nenapadli, jsou muži petadvacítky.

 Otázky na závěr :

Je autor nápisu a kapitánův vyzyvatel jedena a ta samá osoba?
Jak moc je pravděpodobné, že byla Elizabeth Podfortová sklenařkou?
 Nebo se věci mají jinak a je možné aby byl otcem jejího dítěte Kapitán?

Hádám, že teď už se má teorie s Odonem asi nezdá tak bláznivá...

Ať už se věci kolem objasnění identity této postavy/ těchto postav mají jak chtějí, jedno je jisté - žádného čtenáře to do vydání třetího dílu nenechá klidného.

Komentáře

Popular Posts