Humbookstart 2018

Humbookstart jsme poprvé zažili vloni, kdy byl v rámci HumbookFestu představen začínající autor Martin Bečan se svou knihou Kaziměsti. Debutující autoři to nemají nikdy lehké a Humbook se rozhodl, že některým do začátku pomůže a umožní jim získat své místo na výsluní.
Letos autora vybírali ambasadoři na základě úryvků textů z knih a bylo to pěkně těsné. Nakonec však vyhráli ještěři a tak letos odstartuje Petra Machová se svou knihou Dračí město, kterou vydá nakladatelství Host.
Já sama jsem Petře také dala svůj hlas, protože ačkoliv se to podle anotace nemusí jevit (ano, jsem v polední době trochu zaujatá co se týká anotací), jedná se o opravdovou pecku. Jakožto milovník fantasy, mě zaujal už samotný úryvek, který skýtal známky absurdity, podobné s tou, která vás uchvátí při sledování filmů z dílny Tima Burtona, či při čtení knih Neila Gaimana.
Dvojité nadšení přišlo hned po odhalení, že se jedná o knihu, kterou bude vydávat nakladatelství Host. Jak je známo, Host vydává kvalitní knihy a tak se dá i očekávat, že ne jen úryvek, ale samotný příběh i jako celek bude kvalitní čtivo, které nedá čtenářům spát a nejspíš opět potvrdí, že by se nad českými autory neměla lámat hůl.

Ještěři, potomci Věčného ohně, vědí, jak splynout s davem. Jejich společnost však na prahu nového tisíciletí skomírá. Mezi jednotlivými rasami doutnají staré sváry — jedni se přizpůsobili lidem za cenu ztráty vlastní identity, jiní se skryli hluboko pod zemí, neteční k problémům povrchu. Ještěři, z jedné strany sevření lidmi a z druhé strany agresivními bestiemi, mají opravdu namále. Stačila by jediná jiskra a celý jejich známý svět se zhroutí… pak se ovšem nelze divit, že někteří vezmou věci do vlastních rukou.
Lidská dívka Jana byla proti vlastní vůli proměněna v ještěra. Nabyté schopnosti ji ale vyděsí natolik, že uteče do lesa, kde narazí na chrám Temného draka. Neví však, že jí hrozí velké nebezpečí. A to, jakým způsobem mu bude čelit, může ovlivnit dokonce i celou ještěří civilizaci.

Komentáře

Popular Posts