Oblíbenci a radosti knihomola za poslední dobu #1


Rozhodla jsem se, že Oblíbenci a radosti knihomola budou více impulzivní záležitost a nechám si v nich volnější ruku. Vůbec netuším, zda vás tahle rubrika vůbec baví, ale někde jsem četla radu, která zněla nějak takhle: "Píšte to, co byste sami četli." A tak teda píšu.

PikuNikku
  Monika Baudiášová

Velice povedená kniha, která zahřeje u srdce každého, kdo se kdy zajímal alespoň trochu o Japonsko. Kniha je po grafické stránce úplný skvost. Přečtení vám zabere zhruba hodinu, dvě když si to budete chtít opravdu užít a nezaručuju, že pak nebudete mít pohnutky zabalit si a odcestovat impulzivně právě do Japonska. Opravdu to stojí za to! Rozhodně do knihy alespoň nahlédněte v nejbližším knihkupectví, nebo si ji půjčte v knihovně. Za doporučení děkuji své kamarádce Aničce.

Perfect Tree Shapes
   a další ziny od Frannerd

Letos jsem sice zvládla omezit svou závislost v nakupování sbírání FunkoPop, ale to bych nebyla já, abych ty peníze neutratila někde jinde. Takže teď jsem například podpořila svou oblíbenou umělkyni Frannerd a zakoupila si od ní tři ziny. Grafická novela About to leave, kterou nedávno vydala, už je taky na cestě. Kdo by nevěděl, ziny jsou velice laicky řečeno sešity s vybranou tvorbou umělce. Perfect Tree Shape je zine o "přechodu" do třicítky a Fran v něm shrnuje svoje pocity a změny názorů, ke kterým dospěla za těch cca 30 let své existence na Zemi a v současné společnosti. Je to takové krásné pohlazení po duši nejen pro lidi, kteří přestali být dvacet-x letí. Krásně vás to motivuje, pokud například o něčem sníte a pořád se odhodláváte. Fran odpovídá jasně: "ten čas je tady a teď".

Falešný polibek
   Mary E. Pearsonová

O Falešném polibku jsem se zmiňovala v březnovém wrap upu, který naleznete zde. Tahle kniha mě naprosto dostala. Jedná se o první díl trilogie, kterou u nás vydává CooBoo a nedávno u nás vyšel závěrečný díl. Nebudu lhát. Bylo to tak dobré, že v polovině jsem si běžela koupit druhý díl, protože v mém oblíbeném knihkupectví měli poslední kus. Příběh se zaměřuje na princeznu, kterou chtějí provdat, ale jí se do toho vdávání moc nechce. Já vím, jaké to velké klišé. Princezna brojí, dá se na útěk a najednou řešíme milostný trojúhelník - klišé! Jen je problém, že jeden z mladíků je princ a druhý vrah a my nevíme, kdo je kdo. Je to jeden velký mindfuck. Neváhejte a jděte do toho!

Gemina
   Akta Illuminae 2
      A. Kaufmanová a J. Kristoff

Vím, že se mnou moc lidí nebude souhlasit, ale já v tom viděla Vetřelce. Ano, takové to moc hezké zvířátko, co vás zabije a nebo hůř, naklade do vás své potomstvo. Vetřelce mám nicméně ráda a stejně tak Geminu. Byla to jedna velká jízda a já už nedočkavě vyhlížím Obsidio - závěrečný díl. Už aby ho u nás vydali. Způsob, jakým je kniha napsána je jedinečný a pro mnohé čtenáře je to vítaná změna.

(Ne)Obyčejný kluk
    R. J. Palaciobá

První jsem viděla film, to přiznám hned. Nicméně jsem ráda, že jsem tentokrát porušila nepsanou zásadu první kniha a až potom film. Tohle by si měl přečíst každý člověk, možná si říkáte, že je to hloupost a že jsme natolik vyspělá společnost, abychom se někomu jako Auggie vysmívali a šikanovali ho. Bohužel, jsem se s tím setkala v praxi a lidi nejsou vždy vstřícní a schovívaví k odlišnému. Což si hodně protiřečí s oblíbenou frází "buď originál." Příběh je o malém inteligentním chlapci jménem Auggie, ke kterému osud nebyl zrovna vstřícný a Auggie nevypadá jako ostatní děti. Ostatní děti nevědí, jak mají reagovat, když se s Auggiem setkávají a tak se slova ujímá strach a odpor. Kniha je psána z pohledu několika postav a můžeme krásně vidět, jak každá postava jinak myslí a jaký má pohled na svět a na Auggieho.

Coco

Animáky mám ráda, ale jen málo kdy si je sama od sebe pouštím. Tady jsem nicméně udělala výjimku, protože jak už jste si určitě všimli, Coco se povedl a zaznamenal u diváků úspěch. Příběh o malém chlapci, který se na Día de los Muertos ocitne na "druhé straně". Jeho rodina se vyhýbá hudbě jak čert kříži, ale náš hlavní hrdina by pro hudbu dýchal. Střet, ke kterému dojde při výměně názorů s babičkou, způsobí, že se z něj začne stávat mrtvý a má vyměřený čas na to, aby to zvrátil. Ačkoliv to může znít z mého popisu dost morbidně, film morbidní není a poukazuje na jiné kulturní chápání smrti a posmrtného života. Mexičané smrt oslavují a berou ji jako součást života.


Lady Bird

Je celkem těžké popsat o čem je film Lady Bird a vysvětlit vám, proč tenhle film musíte vidět. Stručně řečeno, je tohle film o vztahu matky a dcery, ale je tady toho mnohem více. Hlavní hrdinka si nechává říkat Lady Bird. Chodí do katolické školy, žije na malém městě, její rodina je chudá a ona sní o budoucnosti. Zápletka na první pohled jak kdyby nebyla, ale věřte, že vztah matka a dcera bývá málokdy procházka růžovou zahradou. Mnohdy je to víceméně litý boj.


The Shape of Water

The Shape of Water nesedne každému. Je to trochu kontroverznější námět o vztahu mezi ženou a jiným druhem. Eliza je němá a pracuje v noci jako uklízečka v jednom vládním zařízení. Jednou ji nechají uklízet ve výzkumné místnosti, kde se setká se zvláštním tvorem, kterého Aztékové uctívali jako boha. Vznikne mezi nimi vztah a Eliza je rozhodnutá zachránit ho. Tvůrce filmu Guillermo del Toro vytvořil například film Hellboy a mnozí fanoušci si filmy spojují a tvrdí, že se filmy odehrávají ve stejném universu. Podle filmu vznikla i kniha, kterou u nás vydalo nakladatelství Host.


Atomic Blonde: Bez lítosti

Původně jsem myslela, že tenhle film půjde mimo mě, ale nakonec jsem mu dala šanci. Příběh se zaměřuje na agentku Lorraine a je protkaný tíživou atmosférou těsně před pádem Berlínské zdi. Soundtrack je nacpaný peckovou hudbou a vizuál filmu jednotlivých částí je laděn do neonu. Obsazení zaujme každého - Charlize Theron, James McAvoy, Sofia Boutella, Bill Skarsgård,...


Scandal
    2012-2018
       USA, ABC

Miluju! Na tenhle seriál jsem narazila hlavně díky seriálu How to Get Away with Murder a crossoverové epizodě. Seriál má několik řad po cca 20 epizodách, takže pokud hledáte materiál na seriálový maraton, vyhráli jste jackpot. Hlavní hrdinka Olivia Pope je správařka. Když máte problém - třeba mrtvé tělo nebo rovnou spadlé letadlo s hromadou mrtvých těl, zavoláte jí.  Příběh funguje ve svém vlastním univerzu, kde je prezidentem Fitz Grant a do Bílého domu zavítáme v nejedné epizodě. Pokud jste fanoušky HTGAWM, Scandal vás nejspíš bude na 90% bavit. Mě dokonce baví víc.


UnReal
    2015- vysílá se
      USA, Lifetime

UnReal je seriál, o kterém jestli jste slyšeli, tak to bych byla hodně překvapená. Moc známý totiž není, nicméně už si vysloužil tři série a já doufám, že pojede dál. Určitě jste už někdy zahlédli nějakou pochybnou tv show, jako například Prostřeno, Big Brother nebo Farmář hledá ženu. A určitě vám v hlavě problesklo, kde sakra vyhrabali takové lidi. UnReal vám to možná trochu objasní. Seriál o tom jak se natáčí jedna taková pochybná reality show a čeho jsou producenti schopni, aby získali vysoké ratingy.


Jorja Smith ft. Maverick Sabre
    A Prince



Philipp F. Kolmel
   Finding Love


Shoulda Known 
     Cut One


Adam Crystal
      Dakini: Movement IV


The Album Leaf
    The Light


Autogramiáda B. A. Paris
      10. dubna, Palác knih Luxor

V dubnu proběhla v Praze autogramiáda autorky B. A. Paris, kterou u nás vydává nakladatelství Motto. Od autorky jste si v překladu mohli přečíst její thrillery Za zavřenými dveřmi a V pasti lží. Akci jsem si užila v přítomnosti svých dvou kamarádek Annie a Kajči. Překvapivě dorazilo málo lidí, takže jsem stihla s autorkou prohodit i pár slov. Rozhodně doporučuji zajít si v Paláci knih Luxor na chai latté. Nebudete litovat! Poměr cena, kvalita a množství v Praze nejlepší.


Ambasadorství Humbook Festu

Stala jsem se ambasadorkou letošního Humbook Festu. Třikrát hurá sláva. Na blogu můžete najít článek o tom, co už se o akci ví a článek o Humbook stage, která se uskuteční v rámci veletrhu Svět knihy. Doufám, že máte v plánu na Humbook dorazit, potkat autory, zúčastnit se workshopů, besed a diskuzí a třeba mě i pozdravit.


Facebooková stránka Prokrastinuji čtením

Možná už jste to zaznamenali, možná ne. Založila jsem si Facebookovou stránku, kterou najdete tady. Budu moc ráda za sledování. Jsem tam aktivní střídmě, takže se nemusíte bát, že bych Vás spamovala. Stránku jsem založila pro sdílení událostí, které mě zaujmou a které mám v plánu navštívit a taky pro shrnutí novinek ze světa knih, které mě zaujmou.


itsdivya

Na závěr článku bych se s vámi moc ráda podělila o svůj nový YT objev. Itsdiya je sarkastická mladá holka, která vás pobaví svým smýšlením o knihách a jejich zpracování. Tímhle videem si mě naprosto získala.

Komentáře

  1. Film Lady Bird sa mi veľmi páčil. Rozhodne si ho chcem znovu pozrieť.

    https://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto boží článek! ♥
    Krom skvělých tipů na knihy, filmy, seriály, atd. jsi mi udělala nehoráznou radost s písničkami Shoulda Know a Finding Love ♥ Patří k soundtracku filmových Drahokamů a jednoduše: jsou to moje srdcovky! ♥
    Jinak opožděně gratuluji k "ambasádorství" a ať už jsi v Brně! :D ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Na Geminu se hrozně těším, četla jsem Iluminae a to bylo fakt skvělý :3

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Popular Posts