Temný experiment: Když má zlo lidskou tvář


Autorka: Gwenda Bond | Rok vydání: 2019 | Nakladatelství: Fobos
Anotace: Pokud si myslíte, že znáte pravdu o matce Eleven, tak se připravte, že vám tenhle prequel vyrazí dech. Je léto roku 1969. Strach a rozbroje zasahují mladé Američany – doma i v zahraničí. Terry Ives studuje na univerzitě v srdci Indiany - daleko od předních linií války ve Vietnamu nebo ohnivých protestů ve Washinghtonu.  Svět se mění a Terry to nechce sledovat z povzdálí. Přihlásí se proto jako testovací subjekt do vládního experimentu s kódovým označením MKULTRA, který probíhá v malém městečku Hawkins . Neoznačené dodávky, vzdálená laboratoř někde hluboko v lese, látky, které mění lidskou mysl… a tajemství, jemuž Terry musí nutně přijít na kloub.  Za stěnami Hawkinsonovy laboratoře a pronikavým pohledem jejího ředitele – doktora Martina Brennera – se skrývá větší tajemství, než si Terry vůbec dokáže představit. Aby ho dokázala odhalit, bude potřebovat pomoc svých spolupracovníků, včetně jednoho tak tajemného, že nikdo ani netuší o jeho existenci – mladá dívka s nadpřirozenými vlastnostmi a číslem místo jména: 008.  Uprostřed stoupajícího napětí, které přináší nové desetiletí, začala válka, jejímž bojištěm je lidská mysl. 


Asi vám nemusím představovat jeden z největších aktuálních seriálových hitů jménem Stranger Things. Pokud ho však přeci jen neznáte a neledujete, rozhodně kvůli tomu nepřestávejte číst tuto recenzi. Temný experiment má co nabídnout všem a rozhodně žádného čtenáře nenechá chladného.

"Vídám v záblescích monstra, která jsou vyhladovělá a nezastavitelná. 
Je to jako se dívat škvírou do jiné reality. Děsí mě to."

Prequel, který předznamenává události, které se staly před samotným dějem seriálu, pomáhá divákovi více pochopit určité spojitosti a nahlédnout "pod povrch" na jakýsi pomyslný počátek. Hlavní postavou je odhodlaná studentka Terry Ives, která se od spolubydlící dozví o tajném vládním experimentu, pro který se hledají subjekty na testování. Terry je samozřejmě matkou dnes již masově známé ikonické fiktivní postavy Eleven (Jedenáctky).


Celý příběh se odehrává na přelomu 60. a 70. let a stránky jsou napěchované nejrůznějšími kulturními a historickými odkazy - např. přistáním na Měsíci, ztrátou přátel a odvody do války ve Vietnamu, čtením komiksových hitů X-meni a Betty and Veronica, zmínkami o vraždícím kultu Charlese Mansona atd. Lokalitou děje je městečko Hawkins ve státě Indiana. Kromě samotné Terry, má velké slovo ve vypravování i samotný doktor Martin Brenner a na scénu se dostává i pro diváky známá Kali, jinak taky známá jako Osmička.

"Táta se každý den díval na zprávy, každičký večer, 
a vštěpoval jim, jak je důležité být v obraze. Jak vzácný je dar volebního práva.
 Jak by měly zůstávat ve střehu, protože člověk nikdy neví, 
kdy bude na něm, aby bránil svobodu."

Jak už bylo řečeno, Terry je studentka. Přivydělává si jako číšnice, má spolubydlící Stacey a přítele Andrewa. Když se dozví o tajném experimentu, neváhá ani vteřinu, což může být trochu zarážející. Svůj podíl na tom má asi vidina lehkého přivýdělku, kredity navíc, zvědavost a svou část zápalu pro věc tvoří i její vlastenecká povaha, kterou ji vštěpoval její otec, který bojoval ve válce. Shodou náhod je ideálním subjektem pro výzkum, protože prazvláštně reaguje na drogy.


Výzkumný projekt vede arogantní a chladný doktor Brenner, jehož kapitoly nám umožňují nahlížet na věc z jiného úhlu. Přesto nehrozí, že byste jeho charakteru nějak podlehly. Hlavní slovo tady má manipulace. O slovo se, ale hlásí i další propracované postavy, které se výzkumu účastní a se kterými se Terry na začátku knihy seznamuje. Myslím, že celý příběh se může brát jako odlehčená verze mysteriózního psychologického thrilleru.

"Nestvůry," řekla, "samozřejmě že mám v hlavě nestvůry."
Dokud zůstanou v hlavě, je všechno v pořádku. Nebo ne?

Můžu vám říct, že osobně miluju vložku s dobovými odkazy a zmínkami. Maximálně jsem si díky tomu knihu užila. Gwenda Bond odvedla fantastickou práci a já mám hned chuť ponořit se do dalších příběhů, které rozšiřují univerzum světa Stranger Things. Miluju kánon u všech svých oblíbených fandomů. Jak už jsem ale napsala o pár řádků výš, troufám si tvrdit, že Temný experiment je kniha, která je s to uspět sama o sobě i mimo své univerzum a může přivést další lidi k seriálu.


Fanoušci se sice nedozví nic nového-závratného, přesto doporučuji do knihy alespoň letmo nahlédnout. Čte se sama a příběh odsýpá. V zádech budete mít zvláštní pocit, protože víte, kam to celou dobu směřuje. Fakt, že je charakter doktora Brennera znepokojující, asi nikoho nepřekvapí. Ovšem Terry a její kamarády jsem si zamilovala od první stránky. Je to zvláštní zážitek, číst knížku u které už předem víte, jak to celé skončí...

Za poskytnutí knihy děkuji @kate_valter @stepanka.cte a Knihám Dobrovský. Knihu  oficiálně vychází v pondělí 8. července a zakoupit ji můžete zde. Doporučuji na e-shopu juknout i na tématický ST merch.

Doufám, že jsem vás na knihu nalákala. Určitě mi v komentářích dejte vědět, 
zda seriál sledujete a jestli se budete pouštět do Temného experimentu.



Komentáře

  1. Temný experiment stále čtu, takovým šnečím tempem, ale děsně se mi to líbí! Stejně jako ty, žeru ty odkazy na události dané doby, ty opravdu dotvářejí to prostředí a dávají té knize takový old-school vibe. :D
    Co se týká seriálu, tak ještě jsem neviděla tu nejnovější, 3. sérii, a zatím - zaklepání - se mi daří vyhnout se všem spoilerům! :D Nemám páru, kdy se k tomu dostanu, ale fakt se na to těším! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle vypadá hodně zajímavé, ale nejdřív bych chtěla dokoukat Stranger Things :D
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
  3. Knížka vypadá skvěle! Já jsem se na ST začala dívat teprve nedávno a už teď to zbožňuji. Možná se v budoucnu dostanu i k této knížce. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle knihu si chci nehorázně přečíst! Ja ST miluju!

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Popular Posts